Za tiskalnik
Aktivnosti
Strokovna srečanja
 
 

Praznovanje 25-letnice društva: O trajnostnem turizmu in Krajinski politiki Slovenije

Krajinski arhitekti Slovenije smo 25 let delovanja društva praznovali v Lendavi, 20. oktobra 2017, na dan, ki ga je Svet Evrope letos prvič določil za mednarodni dan krajine. Srečanje je potekalo v dvorani Kulturnega centra Lendava v več sklopih (plakat; podroben program).

Dopoldanski del je bil namenjen strokovnemu posvetu z naslovom TRAJNOSTNI TURIZEM IN KRAJINSKO NAČRTOVANJE, na katerem je dvanajst predavateljev (Robert Recek, Mojca Golobič, Ljiljana Tubić, Oliver Rathschüler, Simona Kaligarič in Andrej Grmovšek, Jelka Hudoklin, Tina Trampuš, Petra Krajner, Eva Harmel, Nika Dolenc, Luka Javornik in Peter Ličen ter Črt Just in Manuel Kuran) predstavilo primere iz prakse krajinskega in prostorskega načrtovanja za potrebe razvoja turističnih dejavnosti. Navzoče sta uvodoma pozdravila državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Tanja Strniša, in predsednik DKAS, Jože Novak. Posvet sta vodili Stanka Dešnik in Ina Šuklje Erjavec.

Popoldne je bilo namenjeno razpravi o KRAJINSKI POLITIKI SLOVENIJE, ki naj bi kot nadresorski dokument zagotovila kakovostno in celovito urejanje slovenskega prostora ter angažirala in povezala vse, ki lahko na različnih področjih svojega delovanja prispevajo k načrtovanju, varstvu in upravljanju slovenskih krajin. Okroglo mizo je vodila Maja Simoneti, v pogovoru pa so sodelovali: Nataša Bratina, Mojca Golobič, Jelka Hudoklin, Izidor Jerala, Ana Kučan, Aleš Mlakar, Tina Trampuš in Stanka Dešnik ter celoten avditorij (več… poziv3). Uvodne misli k razpravi je prispeval Ivan Janez Marušič, njegovo pozdravno pismo je kot izhodišče k okrogli mizi prebrala Petra Vertelj Nared (nagovor Janez Marušič).

V preddverju Kulturne dvorane je bilo zvečer odprtje razstave fotografskega natečaja OBLIKOVANE KRAJINE ter podelitev nagrad in priznanj za najboljše fotografije z motivi izvedenih ureditev krajinskih arhitektov v Sloveniji. Nagrade so prejeli: Sašo Kočevar (1. nagrada), Luka Vidic (2., 3. nagrada), priznanja pa Ana Tepina, Luka Vidic in Sašo Kočevar (več… nagrajene fotografije5A). Dogodek je vodila Suzana Simič, slavnostna govornica je bila vodja natečajne žirije, Emina Djukić, docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Nagrade in priznanja je podelil Davorin Gazvoda, prodekan BF, Univerze v Ljubljani. Razstavo je z nagovorom odprla Barbara Mlakar iz Ministrstva za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino (uvodni plakat z razstave); (vse razstavljene fotografije5C).

Sledila je slavnostna akademija in podelitev nagrad in priznanj društva za DOSEŽKE KRAJINSKIH ARHITEKTOV. Zbrane so nagovorili: župan občine Lendava Anton Balažek, ministrica RS za okolje in prostor Irena Majcen, Barbara Mlakar v imenu ministra za kulturo Antona Peršaka, nekdanji minister Pavel Gantar, predstavnica Udruženja pejsažnih arhitekata Srbije Ljiljana Tubič, predstavnica Društva krajobraznih arhitekata Hrvatske Andrea Knez in aktualni predsednik DKAS, Jože Novak. Slavnostni govornik je bil prodekan Biotehniške fakultete Davorin Gazvoda (govor). V jubilejnem letu sta priznanje za prispevek k razvoju stroke, delovanju društva in strokovne dosežke prejela: Jelka Hudoklin in Aleš Mlakar; nagrade za življenjsko delo pa: Alenka Kolšek (posthumno, nagrado je prevzela Milana Klemen, predsednica delovne komisije krajinskih arhitektov konservatorjev, ki deluje v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije) ter profesorja Nikolaja Kravanja in Aleksander Šiftar (obrazložitev).
Ob koncu slavnostne akademije se je aktualni upravni odbor in predsednik DKAS Jože Novak zahvalil predsednikom in članom upravnih odborov, ki so vodili in delovali v društvu v obdobju 25 let.

Naslednji dan, 21. oktobra 2017, smo se odpravili na potep po Prekmurju ter obiskali grad Grad v Krajinskem parku Goričko, Bukovniško jezero, kjer nas je gostil župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, ogledali smo si razstavo BIO25 'Tako daleč, tako blizu' v Genterovcih, židovsko pokopališče v Dolgi vasi ter se za zaključek povzpeli na razgledni stolp Vinarium v Dolgovaških Goricah.

Zahvaljujemo se vsem gostom, predavateljem, udeležencem in organizatorjem dogodkov ter vsem, ki so omogočili izvedbo praznovanja 25 letnice DKAS v Lendavi.

Stanka Dešnik, Saša Piano, Petra Vertelj Nared


Organizacija dogodkov: Stanka Dešnik, Saša Piano, Petra Vertelj Nared, Jože Novak, Blanka Bartol, Suzana Simič, Maja Simoneti, Ina Šuklje Erjavec, Luka Vidic.
Oblikovanje: Julijana Šumič, Tina Verbič, Sergej Hiti.
Fotografiranje in snemanje: Dušan Stupar, Tanja Murko, Stanka Dešnik, Gaj Levič.
Fotografije na uvodnih plakatih: Luka Vidic.
Pomoč pri organizaciji: Vesna Kithhiya, Klementina Tement, Lucija Gritli.

Dogodke so denarno ali materialno omogočili:
Občina Lendava, Občina Dobrovnik, Atriva d.o.o. Radlje ob Dravi, Knauf Insulation d.o.o. Škofja Loka, Ziegler Studio d.o.o. Škofljica, ACO gradbeni elementi, zastopanje d.o.o. Šmarje pri Jelšah, Cona Plus - urbana oprema in igrala d.o.o. Celje, LUZ d.d. Ljubljana, Acer Novo mesto d.o.o. Novo mesto, Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje, Krajinski park Goričko, Vrtnarstvo Tement d.o.o. Spodnji Duplek, Paradajz d.o.o. Turnišče in ZEU - Družba za načrtovanje in inženiring d.o.o. Murska Sobota (sponzorji).


Objave v medijih:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174497930
http://www.pomurje.si/…/dr-aleksander-siftar-z-najvisjim-p…/
http://4d.rtvslo.si/arhiv/mostovi-hidak/174498792 (od 10.30 minute dalje)
https://www.youtube.com/watch?v=ZofoF_zBA20
https://www.youtube.com/watch?v=Q4J3zYmz_hQ (od 12:10 minute dalje)
http://4d.rtvslo.si/arhiv/po-sloveniji/174503885, Po Sloveniji (od 12:50 minute dalje)
http://www.mop.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/7822/

Vestnik: intervju s predsednikom DKAS, Jožetom Novakom