Za tiskalnik
Aktivnosti
Mesec KA
 
 

Mesec krajinske arhitekture 2016

marec 2016

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vsako leto z različnimi dogodki obeleži svetovni mesec krajinske arhitekture, ki ga je leta 2007 razglasila Mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA). Skupaj s fakulteto in s številnimi drugimi podporniki v letošnjem letu pripravljamo več dogodkov (mednarodno konferenco, tradicionalno srečanje društev, razstavo načrtov in izvedb, izdajo knjige), katerih rdeča nit bodo zeleni sistemi oz. zelena infrastruktura, zato se tudi letošnji aprilski dogodki tematsko navezujejo nanje. Podpirajo jih številne organizacije, predvsem pa številni posamezniki in tudi tudi IFLA EUROPE. V koledarju (v prilogi) so vsi dogodki samo navedeni, podrobno pa bodo skupaj z njihovimi organizatorji predstavljeni tedensko na naši spletni strani ter dnevno na našem facebook profilu.

Posebej izpostavljamo še dogodke, ki jih v mesecu krajinske arhitekture organizira Javni zavod Krajinski Park Goričko in jih najdete na njihovi spletni strani.


Več o letošnjem mesecu krajinske arhitekture v najavi.

Seznam dogodkov v koledarju.

_________________________

Dogodki v prvem tednu, od 1. do 9. aprila 2016

V prvem tednu letošnjega meseca krajinske arhitekture (glej najava) se bo razvrstilo 14 dogodkov (čas kraj - glej KOLEDAR in facebook).

Osredji dogodek meseca, predavanje ugledne profesorice, škotske krajinske arhitektke, dr. Catharine Ward Thompson iz Edinburga je že bil v Ljubljani. Predavanje je bilo hkrati tudi napoved mednarodne konference Zelena infrastruktura - novi izzivi načrtovanja mestne krajine, ki bo 17. maja v Ljubljani.

Pogovarjali se boste lahko s krajinskima arhitektkama: V Ljubljani bo pogovor Čas za razmislek z letošnjo dobitnico posebnega priznanja DKAS, mag. Majo Simoneti (7. april), v Ribnici pa pogovor z dr. Petro Vertelj Nared, Zelene površine v Ribnici in kaj lahko izboljšamo (6. april).

Otvorili bomo štiri razstave (dve že v marcu):
- Novi univerzitetni kampus - razstava študentskih projektov Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete (mentorja Darja Matjašec in Dušan Stupar) v Ljubljani.
- SloVIEWija - razstava študentske delavnice izvedene v sodelovanju med Oddelkom za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete in Fakulteto za arhitekturo (mentorja doc. Darja Matjašec in doc. Miha Dešman) v Škofji Loki.
- Krajine Slovenije - razstava plakatov DKAS v starem jedru Celja.
- Publikacije s področja krajinske arhitekture - razstava publikacij, ki jih posedujeta knjižnici Ksaver Meško v Slovenj Gradcu in Šmarje pri Jelšah v Podčetrtku.

V Ivančni Gorici bomo pričeli zbirati gradivo za razstavo Razvoj risbe skozi krajino – krajina od otroškega do profesionalnega pogleda.

Izvedli bomo pet čitalnic, sprehodov in/ali otroških delavnic v Celju (O drevesu na drevesu), v Podčetrtku (Živa zgradba), v Slovenj Gradcu (Igrišče pod krošnjo, Park, igrišče, moje zatočišče in Učilnica na prostem), in v Velenju (O drevesu pod drevesom, drugič).

Vljudno vas vabimo, da skupaj obeležimo mesec krajinske arhitekture.

_________________________

Dogodki v drugem tednu, od 11. do 17. aprila 2016

V drugem tednu letošnjega meseca krajinske arhitekture (glej najava) se bo odvijalo 18 dogodkov (čas kraj - glej KOLEDAR in facebook).

V tem tednu bosta imela predavanje krajinska arhitekta, letošnja nagrajenca DKAS za življenjsko del: mag. Alenka Kocuvan Polutnik v Celju (Japonski vrtovi), mag. Niko Stare pa v Mariboru (Zeleni sistem Maribora nekoč in danes).

V Ljubljani bo pogovor Moje ulice s krajinsko arhitektko mag. Darjo Pergovnik.

V Slovenj Gradcu bo vrata odprla razstava Krajina in strukture v krajini, vse razstave, ki so se pričele v prejšnjem tednu pa še potekajo (Novi univerzitetni kampus v Ljubljani, SloVIEWija v Škofji Loki, Krajine Slovenije v Celju, Publikacije s področja krajinske arhitekture - v Slovenj Gradcu in Podčetrtku. V Slovenj Gradcu bo tudi predstavitev študija: Kaj je krajinska arhitektura?

V Ivančni Gorici bomo še vedno zbirati gradivo za razstavo Razvoj risbe skozi krajino – krajina od otroškega do profesionalnega pogleda.

Izvedli bomo dva vodena sprehoda: v Piranu Kulturna Krajina, kulturna dediščina Pirana in Urejanje zelenih sistemov in Natura 2000 v Prlekiji (Križevci pri Ljutomeru) . Tretji sprehod bo v Podčetrtku in bo združen z delavnico Skozi vrt v park na trg. Pravljične urice združene z delavnicami bodo v Piranu (Ime čarobnega drevesa) , Slovenj Gradcu (Iz hiše v park) in Podčetrtku (Čarobni vrt). Izveden bo tudi zaradi dežja odpadli dogodek v Celju sprehod z delavnico in čitalnico O drevesu na drevesu.


Zahvaljujemo se za številen odziv v prvem tednu in vas vabimo, da skupaj obeležimo mesec krajinske arhitekture tudi v tem tednu. Vljudno vabljeni.

_________________________

Dogodki v tretjem tednu, od 18. do 23. aprila 2016

V tretjem tednu letošnjega meseca krajinske arhitekture (glej najava) se bo odvijalo 10 dogodkov (čas kraj - glej KOLEDAR in facebook).

V tem tednu bosta dve predavanji: v Ljubljani na Biotehniški fakulteti bo ameriški krajinski arhitekt Brad Collet predstavil temo ačrtovanje učinkovito delujočih krajin na regionalni in mestni ravni (20. april 2016 ob 18h). V Velenju pa bo o svojih pogledih na Ugrezninska jezera Šaleške doline – nekoč, danes, jutri govorila Saša Piano.

Izvedena bosta dva vodena pogovora: Pravokotna miza »Prenova sosesk« bo v Novem mestu, v Ljubljani pa bo v okviru Knjižnice pod drevesi pogovor z gosti, krajinskimi arhitekti Urško Krajnc, Lukom Javornikom in Dušanom Stuparjem »Katera knjiga navdihuje krajinskega arhitekta pri delu?« .

V tem tednu bo otvoritev dveh razstav: v Murski Soboti Študentski projekt Vizija Murske Sobote v Izoli pa bo predstavljen Stari urbanistični načrt Izole. Še vedno pa je na ogled pet razstav: dve v Slovenj Gradcu (Krajina in strukture v krajini in Publikacije s področja krajinske arhitekture) ter po ena v Ljubljani (Novi univerzitetni kampus), Škofji Loki (SloVIEWija v Škofji Loki), v Celju (Krajine Slovenije) in v Podčetrtku (Publikacije s področja krajinske arhitekture) .

V Ivančni Gorici se izteka zbiranje gradiva za razstavo Razvoj risbe skozi krajino – krajina od otroškega do profesionalnega pogleda izvedena pa bo tudi čitalnica z otroško delavnico Čitalnica pod drevesi.

V Piranu bo najprej voden ogled Piranski oljčnik kasneje pa še delavnica Zbiranje idej za bodočnost piranskega oljčnika.

O drevesih ZA drevesa pa bo dogodek s sprehodom, pogovorom in stojnicami v Izoli.

Vljudno vas vabimo, da še naprej z nami praznujete mesec krajinske arhitekture in se hkrati zahvaljujemo za vsa dosedanja druženja.


UO DKAS
KOLEDAR MKA 2016
NAJAVA MKA 2016
Datoteke