Za tiskalnik
Aktivnosti
Mesec KA
 
 

Mesec krajinske arhitekture 2015

od četrtka, 12. marca do nedelje 12. aprila 2015 v Škofji Loki in
od petka, 17. aprila do petka, 31. avgusta 2015 v Velenju, od torka do sobote od 9:00 do 16:30

Razstava: Razstava fotografskega natečaja na temo kulturna krajina in strukture v krajini
Sokolski dom, Škofja Loka, Mestni trg 16-17
Muzej premogovništa Slovenije, Velenje, Stari jašek - Koroška cesta
Razstava najboljših fotografij fotografskega natečaja ob dvajsetletnici DKAS na temo kulturna krajina in strukture v krajini, ki je bila že v nekaj krajih Slovenije, je bila tokrat postavljena v Sokolskem domu v Škofji Loki in kasneje še v staro rudarsko umivalnico v Muzeju Premogovništva Slovenije.
Na otvoritvi razstave v Velenju je imel osrednji govor domačin, grafični oblikovalec in fotograf g. Sebastjan Kurmanšek, ki si ga lahko preberete na spodnji povezavi. 16. maja je bila razstava tudi del dogodkov Odprte hiše Slovenije.


Oglejte si:
- razstava v Škofji Loki: vabilo
- razstava v Velenju: vabilo, govor g. Kurmanška z otvoritve razstave Govorica podob kulturne krajine in njenih struktur in fotografije Lucije Pečovnik: slika 1, slika 2, slika 3 in Kaje Flisslika 4.

od srede, 1. aprila do petka, 15. maja 2015
Razstava: Drevesa skozi objektiv
Gradbiščni panoji ob Galeriji Velenje, Velenje, Titov trg 5
DKAS je s skupino krajinskih arhitektov iz Velenja v sodelovanju z Galerijo Velenje v okviru meseca krajinske arhitekture organiziral razstavo fotografij na temo drevesa z naslovom Drevesa skozi objektiv. Fotografije so bile postavljene na gradbiščni ograji, ki obdaja galerijo v času njene prenove. Prikazan je bil izbor podob desetih dreves iz različnih koncev sveta sedmih avtorjev (avtorji fotografij po abecednem vrstnem redu: Kaja Flis, Lara Gligić, Mojca Seliškar, Klavdija Sušec, Linda Sušec, Miran Šander, Sara Škorjanc). Odziv mimoidočih je pokazal, da je smiselno in možno urbani prostor poživiti tudi na enostaven, zanimiv, cenovno dostopen način in začasno gradbiščno ograjo, kot sinonim negativnega, narediti sprejemljivejšo in prijaznejšo. Žal je bila že prvi vikend ena fotografija ukradena (a nadomeščena), v majski noči pa je večina slik izginilo. Tako razstava, ki je bila vključena tudi v dogodek Odprte hiše Slovenije, za eventualne obiskovalce ne bo več vidna. Prav tako ne bo možno posaditi drevesa, ki bi ga kupili iz izkupička načrtovane licitacije fotografij.

Oglejte si fotografije Kaje Flis: slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5.

od srede, 1. aprila do ponedeljka, 1. februarja 2016
Fotografski natečaj: Drevesa v Velenju
Skupina krajinskih arhitektov iz Velenja v sodelovanju z DKAS razpisuje fotografski natečaj na temo Drevesa v Velenju. Namen natečaja je spodbuditi ljudi k opazovanju mesta. Izbrane fotografije bodo objavljene na spletnih straneh DKAS in občine Velenje ter razstavljene na razstavi, ki bo v okviru meseca krajinske arhitekture aprila 2016 v centru Velenja na prostem.

Podrobnosti natečaja so objavljene v razpisu.

od torka, 7. do petka, 24. aprila 2015 v Celju in
od torka, 14. aprila do nedelje, 10. maja 2015 v Škofji Loki

Razstava: Na terenu
Regijskego študijsko središče, Celje, Mariborska cesta 7
Sokolski dom, Škofja Loka, Mestni trg 16-17
DKAS in Oddelek za krajinsko arhitekturo sta organizirala razstavo izbranih študentskih projektov Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete iz let 2012-14, ki je bila v okviru meseca krajinske arhitekture na ogled v Celju in Škofji Loki.
Razstava Na terenu predstavlja izbor študentskih projektov, s katerimi se je septembra 2014 Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani predstavljal na 8. bienalu krajinske arhitekture v Barceloni z naslovom A Landscape for You. Bienale krajinske arhitekture v Barceloni poteka že 15 let, letos pa je bila konkurenca sodelujočih prvič razširjena z evropskega na svetovno merilo. Dogodek je v prvi vrsti namenjen predstavitvi in razstavi vidnejših realiziranih projektov s podreja krajinske arhitekture zadnjih petih let, najboljše delo pa je nagrajeno z nagrado Rosa Barba.
Poleg izvedenih projektov se na bienalu tradicionalno predstavljajo tudi krajinskoarhitekturne šole z izdelki svojih študentov. Oddelek za krajinsko arhitekturo se je predstavil z desetimi študentskimi projekti, ki so s kakovostjo in inovativnostjo prepričali žirijo, da je med več kot sto sodelujočimi šolami z vsega sveta, oddelek uvrstila v ožji izbor trinajstih najboljših.
Mentorji: doc. dr. Tatjana Capuder Vidmar, prof. dr. Davorin Gazvoda, prof. dr. Mojca Golobič, doc. mag. Mateja Kregar Tršar, prof. dr. Ana Kučan, doc. Darja Matjašec, as. Nejc Florjanc, as. dr. Nadja Penko Seidl.


Oglejte si:
- razstava v Celju: vabilo in fotografije Eve Celinšek: slika 1, slika 2.
- razstava v Škofji Loki: vabilo.

sobota, 11. april 2015
Čitalnica na prostem in kreativna delavnica za otroke:
O drevesu pod drevesom

Zelenica ob kulturnem domu, Velenje, Titov trg 4, od 10:00 do 12:00
DKAS je s skupino krajinskih arhitektov iz Velenja v sodelovanju s knjižnico Visoke šole za varstvo okolja in Mestno občino Velenje v Velenju organizirala čitalnico na prostem, kjer je bil bralcem skozi popisane strani izbrane poljudne in strokovne literature približan velikokrat spregledan element krajine - drevo ter kreativne delavnice na temo dreves za otroke. Dogodek je bil namenjen naključnim obiskovalcem centra mesta. Na travniku ob Kulturnem domu Velenje, ki je že tradicionalni prostor za različne dogodke, so se namestili ležalniki Mestne občine Velenje, na katerih so natisnjene misli otrok o mestu. Na vsakem ležalniku je obiskovalce čakala knjiga o drevesih - proza, poezija, otroška ali strokovna literatura. Ob skodelici kave ali čaja iz bližnjega lokala Mozaik in s knjigo v roki je bilo sobotno lenarjenje na soncu zelo prijetno. Otroci so poleg prebiranja knjig lahko iz papirja izrezovali liste različnih drevesnih vrst ali pa drevesne vejice namakali v naravne barve iz kurkume, rdeče pese, špinače in z njimi ustvarjali svoje podobe. Vse to je skupaj z zaupanjem gospe Milene Ževart in knjižničark Šolskega centra Velenje, ki so nam knjige izbrale (glej priponko) in posodile, ustvarilo prijeten dogodek. Travnik sredi mesta je z enostavno a privlačno ureditvijo zaživel.

Oglejte si izbor knjig in slike Tine Zaponšek: slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5.

četrtek, 16. april 2015
Predavanje: Sinergije med mestom in podeželjem
Visoka šola za varstvo okolja, Predavalnica Gaudeamus, Velenje, Trg mladosti 7, ob 18:00
predaval je: Chris Butters
Norveški arhitekt in profesor Chrisa Butters je bil rojen v Južnoafriški Republiki. Svojo akademsko pot je začel s študijem književnosti v južnoafriškem Stellenboschu, nadaljeval s študijem arhitekture v francoskem Montpellierju in sklenil s študijem Energetskega planiranja v Oslu na Norveškem. Že več kot 30 let je dejaven arhitekt v praksi, raziskovalec, predavatelj in pisec. Chris je avtor in soavtor šestih knjig s široko publiciteto. Z arhitekturnim projektiranjem se je ukvarjal na Norveškem, v Butanu, Tajvanu, Škotskem in Danskem. V Butanu v Aziji je deloval 10 let v sklopu nevladnih organizacij in kot projektni vodnja in arhitekt pri gradnji bolnišnic in šol. Leta 1982 je soustanovil arhitekturno prakso Skupino GAIA architecture group na Norveškem in kasneje GAIA lnternational, ki deluje globalno. Skupina GAIA se usmerja zlasti v trajnostno gradnjo, zdrave notranjščine stavb in ima 'zeleno' trajnostno vizijo razvoja. Leta 1994 je postal vodja projekta Norveški arhitekti za trajnostni razvoj znotraj Nacionalnega združenja Norveških arhitektov. Projekt je bil usmerjen v promoviranje trajnostne arhitekture in načrtovanja in pod Chrisovim vodstvom postal samostojna organizacija. Trenutno kot profesor predava pri predmetih Energetsko planiranje in Trajnostni razvoj na podiplomski stopnji študija arhitekture na Univerzi v Oslu. še vedno ostaja arhitekt in družabnik v Skupini GAIA Norway in GAIA lnternational.
Predavanje o odgovornem prostorskem načrtovanju, ki mora uravnotežiti okoljski, socialni in ekonomski vidik, če hoče biti trajnostno naravnano, je bila šolska uro iz najboljših vsebin našega nekdanjega zakona o družbenem planiranju. Najpomembnejše sporočilo predavanja je bilo, da je ključ do zagotavljanja trajnostnega razvoja najprej v nas samih, v naših osebnih odločitvah in odnosu do okolja, predvsem pa v naših dejanjih, saj je načelno zagovarjati trajnostni razvoj enostavno, udejanjati in živeti ga vsak dan pa mnogo težje.
Predavanje je potekalo v angleškem jeziku.


Oglejte si vabilo in slike iz arhiva Visoke šole za varstvo okolja: slika 1, slika 2.

sobota, 18. aprila in 23. maja, žal obakrat odpovedano zaradi slabega vremena, predvidoma se izvede jeseni
Ekskurzija: Nordijski center Planica
Člani DKAS so bili lepo vabljeni na strokovno ekskurzijo in veselo druženje, na prizorišče smučarskih skokov, v Planico. Tam nam bi naša kolega Luka Javornik in Ana Kučan predstavila projekt Nordijskega centra Planica - krajinske ureditve od ideje do realizacije. Več o projektu si lahko ogledate na spletnih straneh Akka in Nordijskega centra Planica.

sreda, 22. april 2015, zaradi bolezni predavateljice prestavljeno na torek, 19. maj
Predavanje: Časovna dimenzija krajinsko arhitekturnih projektov skozi prakso vzdrževanja - izkušnje
Hiša arhitekture (ZAPS), Ljubljana, Vegova 8, ob 17:30
predavala je: Irena Rozman-Fattori
Predavateljica, ki je izkušena projektantka, je predstavila problematiko in izkušnje pri vzdrževanju objektov krajinske arhitekture, ki so javne in zasebne površine, različnih velikosti in namena. Od drugih objektov načrtovanja jih loči pomembna časovna komponenta, ki se nanaša na rast rastlin, zato se urejene površine nenehno spreminjajo. Za razliko od arhitekturnih ali gradbenih rešitev, krajinsko arhitekturni projekti, ki so kombinacija grajenih elementov, vode, opreme in zasaditve, zares zaživijo šele skozi leta. Vzdrževanje je pomembno za dolgoročno zagotavljanje funkcionalne in likovne zasnove objekta, kot je bila zamišljena oziroma zahtevana v projektu. V fazi projektiranja investitorji od projektantov večinoma zahtevajo enostavno vzdrževanje, kar vodi v izdelavo skromnih prostorskih ureditev. Na področju vzdrževanja se srečujemo s številnimi problemi. Vzdrževanje zasajenih površin pogosto ne poteka strokovno, kar vodi v degradacijo prostora in lahko pomeni tudi razvrednotenje avtorskega dela. Želeli bi, da bi se odnos do vzdrževanja izboljšal na vseh nivojih, tako s skrbnim projektiranjem, kot sodelovanjem med projektantom, izvajalcem del in kasneje tudi vzdrževalcem. Vzdrževanje zelenih in drugih javnih površin je v zakonodaji skromno opredeljeno, obvezno je samo pri določenih objektih s poudarjeno varnostjo (otroška igrišča) ali funkcionalnostjo (različna športna igrišča na prostem).

V Velenju se je v okviru letošnjega meseca krajinske arhitekture izvedlo več dogodkov. Zapise Saše Piano o dogajanju v Velenju v aprilu in maju si lahko preberete v priponki.

Datoteke