Novice
Sveže
 
 

Mesec krajinske arhitekture v polnem razmahu

Dodobra smo že zakorakali v april, Mesec krajinske arhitekture. V prvem tednu praznovanja in predstavljanja naše stroke smo o preteklem razvoju in prihodnjih izzivih DKAS-a razpravljali z bivšimi in trenutnim predsednikom društva, raziskovali naravne materiale z mlajšimi otroci, se pogovarjali o zelenih ureditvah Izole, si ogledali razstavo o arhitektu Stanku Kristlu ter ob čaju razmišljali o zgodovinskih vrtovih Saleške doline, predstavili so se nam krajinski arhitekti konzervatorji iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, odprlo pa se je tudi kar nekaj razstav.

Pestro bo še naprej. Med drugim se lahko po Ljubljanici zapeljete z ladjico, si ogledate Plečnikov vrt, spoznavate kulturno dediščino Velenja ter sodelujete v delavnicah na plaži. Za celoten nabor dogodkov in ideje kje preživeti bolj ali manj sončne aprilske dni, si lahko ogledate v koledarju ali pa na spletni strani.

Vabljeni!
UO DKAS

Za tiskalnik

Mesec krajinske arhitekture 2018

Aprila bo DKAS – Društvo krajinskih arhitektov Slovenije že enajsto leto zapored tudi v Sloveniji organiziralo praznovanje Meseca krajinske arhitekture. Na različnih dogodkih bomo krajinski arhitekti predstavljali svoje strokovno poslanstvo in delo širši zainteresirani javnosti. Osrednja pozornost bo tokrat posvečena odkrivanju, raziskovanju in interpretaciji kulturne dediščine. Društvo krajinskih arhitektov se bo tako pridružilo praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine, ki poteka pod geslom "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost".

Krajinski arhitekti s svojim znanjem in delom na različnih področjih in ravneh urejanja prostora prispevamo h kakovosti, varstvu in razvoju krajin, javnih in zasebnih, v urbanem okolju in območjih ohranjene narave. V aprilu, Svetovnem mesecu krajinske arhitekture, širimo svoje poslanstvo tudi med širšo zainteresirano javnost in predstavljamo svoje prispevke k urejanju prostora in h kakovosti okolja.

Letošnji program Meseca krajinske arhitekture – MKA2018 vključuje dogodke po vsej Sloveniji, od predavanj in pogovorov, do vodenih ogledov, sprehodov in vožnje z ladjico. Napovedanih je že več kot štirideset dogodkov, med njimi posebej izpostavljamo: Pogovor z bivšimi predsedniki Društva krajinskih arhitektov Slovenije (5. aprila 2018) in Srečanje s krajinskimi arhitekti konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (12. aprila 2018).

Pogovor z nekdanjimi predsedniki DKAS bo hkrati svojevrsten odmev na lansko praznovanje 25. obletnice delovanja DKAS v Lendavi. S predsedniki se bo 5. aprila 2018 od 18:30 dalje v Mestni knjižnici Ljubljana (Enota Šiška, Trg komandanta Staneta 8) pogovarjala dr. Petra Vertelj Nared. Pogovoru bo sledila otvoritev fotografske razstave iz dveh tematskih fotografskih natečajev DKAS (Kulturna krajina in
strukture v krajini, 2013 in Oblikovane krajine, 2017).

Značilnosti in posebnosti svojega področja dela, izhodišča in problematiko ohranjanja vrtnoarhitekturne dediščine in kulturne krajine ter konkretne primere iz prakse bodo predstavili krajinski arhitekti konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom mag. Mary Lah 12. aprila 2018 ob 11:00, v prostorih Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani (Trg francoske revolucije 3).

Koledar dogodkov se bo na internetni strani DKAS sproti dopolnjeval, o posameznih dogodkih bodo DKAS in organizatorji obveščali tudi preko lokalnih medijev in družabnih omrežij (Facebook, Instagram), sledite tematskim oznakam: #WLAMSI2018 #MKA2018 #DKAS.

Drage kolegice in kolegi! Prijazno vabljeni k sodelovanju in udeležbi, povabite na dogodke svoje bližnje, prijatelje, znance in poslovne partnerje ter prispevajte k širjenju znanja in poznavanju naše stroke.

Upravni odbor DKAS

Za tiskalnik

Landezine LIVE: Read/Write Landscape, torek, 13.2.2018 ob 17:00, v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana

Read/Write Landscape je niz štirih predavanj o oblikovanju prostora skozi prizmo sociologije, krajinske arhitekture, arhitekture in literature. Tokratni dogodek bo soočil procese sinteze imaginarnih in fizičnih prostorov o katerih bodo razpravljali Pavel Gantar, Georges Descombes, Klaske Havik in Chris Eckman. Več na landezine.com/live

Cena vstopnic je €8 v predprodaji prek spletne strani landezine.com/live, ter €10 na dan dogodka v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, na Slomškovi 18 v Ljubljani.

Serijo predavanj Landezine LIVE organizira Landezine – Društvo za promocijo krajinske arhitekture s sedežem v Ljubljani. Glavna dejavnost društva je urejanje mednarodnega krajinskoarhitekturnega portala www.landezine.com, ki ga dnevno obišče prek 5000 ljudi z vsega sveta.

Več informacij na landezine.com/live oz. live@landezine.com

Za tiskalnik

Fotografska razstava in okrogla miza v Novem mestu

1. februar 2018

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije in Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine vas vabita na okroglo mizo POGLEDI KRAJINSKIH ARHITEKTOV in odprtje razstave OBLIKOVANE KRAJINE. Dogodek bo v četrtek, 1.2.2018 ob 18.uri v Mali dvorani KCJT. Razstava bo v Mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine odprta do konca meseca februarja.

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS) je ob 25-letnici svojega delovanja pripravilo fotografski natečaj z naslovom OBLIKOVANE KRAJINE - FOTOGRAFIJE KRAJINSKOARHITEKTURNIH UREDITEV. Namen natečaja je bil, da se v jubilejnem letu ustanovitve društva predstavi tvornost krajinskih arhitektov – študentov in diplomantov ljubljanske Biotehniške fakultete, pogledano skozi oči profesionalnih in amaterskih fotografov, s tem pa prispevati k boljšemu razumevanju, promociji in zavedanju o pomenu dela krajinskih arhitektov in njihovi vlogi pri kakovostnem urejanju prostora. Na ta način želijo člani društva širši javnosti pokazati ustvarjalnost krajinskih arhitektov in opozoriti na raznovrstnost ureditev ter različne pristope k oblikovanju odprtega prostora, predvsem pa na nujnost pretehtanih strokovnih rešitev, ki morajo ob upoštevanju različnih omejitev zagotoviti uporabnost in izpolnjevati estetska merila. Oblikovana krajina je del našega vsakdana, saj se z njo srečujemo na poti v šolo in v službo, v mestu in na podeželju, na potovanju, v prostem času, ob rekreaciji, na prireditvah, v prostorih spomina in drugih javnih prostorih.

Z natečajem in razstavo fotografij želimo povezati delo fotografov in krajinskih arhitektov v združen nagovor širše javnosti in s tem spodbuditi razmislek o pomenu kakovostnega oblikovanja krajine.

Na razstavi bo prikazanih 30 najbolje ocenjenih del.

Na okrogli mizi POGLEDI KRAJINSKIH ARHITEKTOV, ki bo predstavila delo stroke, bodo sodelovali krajinski arhitekti, ki že vrsto let delujejo na območju Novega mesta- Jelka Hudoklin, Izidor Jerala, Mitja Simič in predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije – Luka Javornik.

UO DKAS

Za tiskalnik

IZVOLJEN NOV UPRAVNI ODBOR DKAS

14. december 2017

V četrtek, 14. decembra 2017 se je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani odvijala 25. redna letna skupščina društva.

Poleg diskusije o aktualnih temah in zahtevnih razmerah je bila tokratna skupščina nemenjena predvsem volitvam novega upravnega odbora in potrditvi drugih organov društva. Obravnavane so bile pomembne teme kot so krajinska politika in delovanje krajinskih arhitektov v luči nove zakonodaje. Na skupščini sta bila predstavljena in z manjšimi popravki sprejeta predloga sprememb Statuta DKAS in Pravilnika o nagradah in priznanjih. Na koncu skupščine je bila predstavljena knjižica, izdana ob 25. letnici društva, ki je bila tudi na razpolago.

Izvoljen je bil novi upravni odbor za mandatno obdobje 2018/2019 v sestavi: Luka Javornik, Luka Vidic, Dušan Stupar, Gaja Trbižan, Barbara Mlakar, Tina Trampuš in Tadej Bevk. Za novega predsednika je bil potrjen Luka Javornik.

Vsem novim članom čestitamo ter želimo veliko dobrih idej, dobre volje in uspeha pri njihovem delu!

ZAPISNIK

'STARI' UO DKAS (2016/2017)

Za tiskalnik

Iskanje
Prijava na e-novice

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije
Slovenian Association of Landscape Architects

Jamnikarjeva 101
1000 Ljubljana
Slovenija
e-mail: info@dkas.si